EgészségÉletmód

Arabica vagy robusta kávé: Te tudod, hogy mi a különbség közöttük?

Pörkölt kávészem

A szőlőhöz és komlóhoz hasonlóan a kávé is olyan növény, melynek különféle változatai léteznek a világon. Az ismert 125 faj kávétermésének 99%-át a Coffea Arabica és a Coffea Robusta teszi ki. Milyen fontos különbségek lehetnek a két különleges kávétípus között? Ezt fogjuk kideríteni.

Arabica vagy Robusta? 

Általánosságban megállapítható, hogy az arabica egy magasabb minőségű kávé, mint a robusta, de ez sem igaz minden esetben, hiszen létezik egy indiai robusta fajta, amely jobb, mint egy gyengébb arabica. Ettől függetlenül az egyik alapvető különbség, hogy az arabica igényesebb növénynek mondható. Az alacsonyabban fekvő területek nem kedveznek neki, ezzel szemben a hasonló területeken a robusta nagy mennyiségben is képes teremni. A robustát könnyebben termesztik, és a terméshozama is nagyobb. Mindezek miatt  az ára is alacsonyabb az arabicahoz képest. 

Arabica kávéfajta jellemzője

Az arabica kávé testesíti meg a minőséget az általános vélemény szerint. Hírnevét annak köszönheti, hogy koffeintartalma jóval alacsonyabb a robustánál. Közel száznegyven féle arabica kávéfajtát ismerünk, és mindegy más tulajdonságokkal rendelkezik.

Robusta kávéfajta jellege

A robusta kávé keserűbb ízvilággal rendelkezik, kétszer annyi koffeint tartalmaz, emellett jelentősen magasabb fehérje tartalommal büszkélkedhet, mint az arabica.

A robustát 10-20%-os arányban arabica kávéhoz keverik, hogy különlegesebb ízt kapjunk. Sokan úgy vélik az eszpresszó crema-t a jó minőségű robusta kávét tartalmazó keverékből érhetjük el. Ez azt jelenti, hogy mindkét fajta rendkívül fontos ahhoz, hogy egy minőségi bögre kávéval indíthassuk a reggelt.

A kávé termékek jelölései

Robusta

Nagy az esély arra, hogy robustat iszol, ha egy automatából iszol kávét, hiszen ilyenkor nem az ízvilágon van a hangsúly. Vannak olyan kávépörkölő és különböző olasz cégek, ahol a kínálatban szerepel robusta, emellett sok bolti kávén feltüntetik a 100% robusta jelölést. 

Arabica

Az arabica esetében is vannak jelentős különbségek, ami a minőséget illeti, ezért kifejezetten megtévesztő, ha egy adott márka a 100% arabica megjelölést használja. Attól függetlenül, hogy egy kávé arabica, lehet gyengébb minőségű termés. A leggyakoribb jelenség, hogy a sötétebb pörköléssel fésülik össze a kávék ízeit, ezzel elfedve a gyengébb minőségből eredő ízhibákat. 

Melyik a jobb választás?

Összességében kijelenthetjük, hogy az arabica kávé ízvilágban, mind aromában túlszárnyalja a robustát. Az arabica jellemzője, hogy gazdagabb ízjegyekkel rendelkezik, melyek az olajok, zsírok és a cukor. Emiatt édesebb, gyümölcsösebb a belőle készült kávé. Az arabicában olyan ízekkel is találkozhatunk, mint a kakaó, a csokoládé, ezzel szemben a robusta fásabb ízéről ismert.  Akik kedvelik az erőteljes kávékat, azok számára jó választás lehet a robusta.

Itt az ideje a hétköznapokat minőségi kávéval indítani, ezért nézz körül az EspressoShop kínálatai között, de előbb érdemes beszerezni egy profi kávégépet is, hogy reggelente villámgyors legyen a kávéfőzés!

Vélemény, hozzászólás?

3 + 7 =